De inflatie in de eurozone is in augustus op jaarbasis gedaald naar 0,3 procent, het laagste niveau sinds oktober 2009.
Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een eerste schatting (pdf).
In juli zakte de geldontwaarding in de eurolanden al tot 0,4 procent. De inflatie in de eurozone ligt al lange tijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van 2 procent en raakte daar deze maand dus nog verder van verwijderd.
Afgezien van de prijzen voor voedingsmiddelen en energie liep het prijspeil wel iets op. Deze zogeheten kerninflatie kwam uit op 0,9 procent, tegen 0,8 procent in juli.
Grijpt de ECB in?
De ECB heeft meerdere keren gezegd te zullen ingrijpen als de zeer lage inflatie dreigt om te slaan in deflatie, een aanhoudende periode van prijsdalingen die een rem kan zetten op het herstel van de economie. Consumenten gaan dan hun aankopen uitstellen omdat het product later nog goedkoper wordt.
Mogelijk wordt hierover donderdag een besluit genomen, als het bestuur van de centrale bank bijeenkomt voor de maandelijkse vergadering over het monetaire beleid in de eurozone.
De verdere daling van de inflatie zet meer druk op de ECB om in actie te komen, stelde econoom Martin van Vliet van ING in een reactie. Hij verwacht dat de centrale bank in eerste instantie zal overgaan tot de opkoop van bedrijfsleningen, in een poging de kredietverlening op gang te helpen.
De centrale bank gaf eerder al aan vanaf volgende maand opnieuw goedkope leningen te zullen verstrekken aan banken. Die kredieten moeten er uiteindelijk ook voor zorgen dat consumenten en bedrijven makkelijker aan een lening kunnen komen. De ECB zal het effect van die kredietronde willen afwachten, voordat er eventueel verdere maatregelen worden geïntroduceerd, voorspelde Van Vliet.
De sterke euro is een extra complicerende factor. Aan de ene kant houdt de sterke euro de lage inflatie in stand, omdat eurolanden relatief goedkoop producten kunnen importeren. Aan de andere kant betekent een sterke euro dat groeiherstel via de export lastiger wordt, omdat exportproducten van eurolanden relatief duur zijn.
Duitse inflatie blijft gelijk
Eurostat gaf geen cijfers van afzonderlijke landen. Donderdag meldde het Duitse statistiekbureau dat de inflatie in Europa's grootste economie deze maand, net als in juli, uitkwam op 0,8 procent. In Spanje zakte het prijspeil in augustus met 0,5 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl